Monday, November 1, 2010

Winter

Menggigil semua tulang, gigi, artery, vein bila tangan menyentuh air sepanas sesejuk ais. Memang tak tahan la sejuk-sejuk gini. Itu baru awal-awal winter. Belum time peak lagi. Huhu. Time panas dulu merungut “bila la nak masok winter ni. Tak sabar-sabar rasenye”. Tapi, bila dah start winter, merungut jugak, “kenapa sejuk sangat ni. Tak tahan la. Bila nak panas balik?” Huhu. Dialog yang sama akan berulang pada setiap musim dan setiap tahun. Itu la manusia. Tidak bersyukur dengan ape yang ada. Bile susah, asyik merungut je. Huhuhuhu. Kawan-kawan, sila jangan contohi manusia yang sering berdialog seperti di atas ye.

Okey, nak cerita apa sebenarnye ni. Winter ke bab syukur? Huhu. Sebenarnye nak story yang Michael Jordan JORDAN dah masok WINTER!!! Cehh..nak bikin jeles pada orang-orang kat Malaysia. Hehe. 28 October last week, semua BERITA, RADIO, PAPER kat Jordan ni announce pasal ‘يرجى يمر بك على مدار الساعة ساعة واحدة ‘ or in Malay, ‘Sila lewatkan jam anda satu jam’. Lagipon dah boleh agak dah nak winter because lately, it always raining. Tapi kejap je pon. Just in few seconds minutes. It’s totally different compared to Malaysia. Sekali hujan, sampai berjam-jam lamenye. Kalau tak jam, berhari-hari. Huhu.

So, dah masok winter ni, berduyun-duyun la rakyat Malaysia di tanah anbiya’ ni shopping dekat balad. Espeselli kanak-kanak first year. Semangat giler buat preparation untuk winter. Berbeza sekali kalau compare dengan time exam. Hehe. Dah la pergi ramai-ramai. 1Jordan 1Malaysia la katakan. Hehe.

Ape yang dibeli????
  1. Mule2, semue pakat beli pakaian untuk musim syita’ ni. Winter coat la, lab coat la, wind breaker la. Huhu. Semua jenis coat and asal namenye coat diborong. Lagi, stoking kaki, tangan, muka, semuanya angkut jugak. Haa. Yang paling penting jugak ialah roti john long john. Berwarna warni ; merah, kuning, biru, hijau, oren, pink, purple, coklat, kelabu and hitam. Warne pelangi pon ade. Huhu. MACAM-MACAM ADA dekat ngan balad tu. Cakap je nak ape. Semua ade depan mate. Tinggal duit je yang kene sediakan. Huhu.
P/s-Lab coat tak masok senarai ye. Langsung tidak membantu untuk menahan kesejukan. Tapi ade je lecturer JUST yang pakai. Musykil-musykil.

  1. Next, serbu kedai elektik pulak. Nak beli mesin basuh  sobah. SOBAH ke SUBUH???? Hehe. Jangan keliru ye.  Namenye SOBAH.  Means ‘pemanas’ in Arabic. Sangat-sangat-sangat berguna untuk menyelesaikan masalah diarrhea shriver.
  2. Lepas jalan-jalan, perut mula meraung minta diisi. So, singgah kedai makan untuk beli makanan untuk dimakan. Agak-agak perut dah diam, mula meneruskan pengembaraan. Hehe.
  3. Menuju ke kedai  untuk beli ihram hirom. Pekebende  hirom tu???  Hirom tu macam carpet untuk buat alas kaki. Haha. Tak la. Bende tu nak buat selubung badan time syita’ nanti. Klau nak tahu, nikmat hingga menjilat jari tido gune hirom tu. Kelubung dengan selimut tu, sah-sah miss kelas esok pagi. Hehe. Berat nye jangan terkujat terkejut ye. 8 gram je. Eh eh. Silap-silap. 8 KILOGRAM. Punyer berat kot selimut tu. Agak-agak same berat dengan anak gajah baru lahir tak? Huhu.
After half of the day meronggeng dekat balad  tu, semua dah merungut nak balik. Kaki rase macam nak tercabut dah. So, balik la ke rumah dengan mengangkut semua barang-barang tu dengan penuh beg plastic kat tangan.


P/s-next week nak pergi balad  lagi. Usha boot-boot cantik pulak. (memang kaki shopping. Hehe)

3 comments:

  1. shidah.ade eah jual lab coat kat bald??

    =p

    ReplyDelete
  2. zati-saje je la...hehe
    tiqah-wafi gitaw ek...huhuhu..blog dy per cer skrg?

    ReplyDelete