Friday, December 9, 2011

Pengajaran

Assalamualaikum. 

Macam-macam berlaku dalam tempoh 2 minggu ni. Ada gembira, sedih, terharu. Macam-macam la.

Sedih sebab sering menerima berita kematian. Sedih kerana markah exam (biasa). Gembira juga kerana markah exam (alhamdulillah). Terharu sebab dapat penghargaan dari seseorang. Gembira sebab exam dah habis, boleh enjoy, shopping, skype dengan family tanpa gusar di hati, berjumpa kawan-kawan dan berborak tentang perkara-perkara selain exam. :D

Actually nak cakap pasal MATI. Ya. Kematian. Itu yang saya nak highlight kan sebenarnya. Semua orang tahu bahawa apabila kita menerima berita kematian, ia adalah satu perkara yang amat menyedihkan. Berapa ramai orang yang boleh terima berita tersebut dengan berlapang dada? Apatah lagi jika dia adalah seseorang yang rapat dengan kita. Amat susah kan. 

Allah berfirman, 

"Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali. Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmat-Nya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayah-Nya." (al-Baqarah: 155-157)

Saya sendiri tak tahu macam mana reaksi saya kalau menerima berita kematian orang yang tersayang. Ya Allah. Berat sungguh dugaan tu. Kawan-kawan sy ada yang telah dijemput Ilahi, membuatkan saya terfikir bahawasanya hidup kita sangat singkat. Kematian bolah datang bila-bila masa sahaja. Walaupun kita merasakan yang kita masih muda dan akan hidup lama. 

Semoga kita semua akan sentiasa mengingati kematian kerana sesungguhnya orang yang paling bijak adalah orang yang mengingati mati. Malah akan mengelakkan kita untuk membuat maksiat kan. Alangkah indahnya jika kita mati ketika sedang melaksanakan perintah Allah mahupun sedang melakukan perkara yang baik. Dan alangkah rugi nya jika kita mati dalam keadaan sedang melakukan maksiat.

Semoga setiap baris kata yang ditaip oleh saya akan sentiasa menjadi manfaat untuk semua. Sekurang-kurangnya ia akan sentiasa menjadi pahala yang berterusan buat sy. Insya Allah.



Sunday, November 27, 2011

Selamat Hari lahir Nur Rashidah Muhamad!

Happy birthday kepada diri sendiri yang sudah mencecah umur 19 tahun pada 26 NOVEMBER baru -baru ni. Sila ingat tarikh tersebut, harap maklum *ehem*.

Tahun terakhir untuk merasa ada nombor 1 di hadapan angka umur tu. Next year dah  jadi 20. *uhuk uhuk*


saeng il chuk ha ham ni da
saeng il chuk ha ham ni da
sarang ha neun Shidah shi
saeng il chuk ha ham ni da



* clap clap clap *

Thanks to all yang wish birthday saya samada di fb, message, call. Special thanks to kawan-kawan yang datang rumah untuk celebrate birthday saya. Tak mengharap pon ada sambutan-sambutan ni. Tapi dah ada  orang buatkan, kita terima je la kann. *ayat mengalahkan artis gitu*

So, no azam-azam baru sempena umur baru. Sebab biasa tak buat pon. Bila takde azam ni baru jalan sikit kerja. Eh, macam tu pulak ye.

Kawan-kawan sebaya semuanya umur dah nak mencecah 20 especially yang lahir bulan 1. Yang kita ni baru nak sambut yang ke -19. tsk tsk. Tak pe la. Muda sikit kan. *evil laugh*

K bye.

Sunday, November 20, 2011

Gambar Aidiladha 2011

Photos during Aidiladha 2011 :)




Promote cookies buatan Farah yang sedaaapppp!

Alahai...ayunya semua....

Kalau dah nama perempuan, memang ni lah kerja nya :p

Jalan keliling 'kampung' untuk beraya.

Semoga bersahabat hingga ke syurga (^_^)

Sunday, November 6, 2011

Salam Aidiladha 1432 H

Sebelum kita berhari raya dan ber-open house, apa kata update blog dulu ye dak? Hohoho. Ni tahun ke 3(?) beraya di perantauan. T_T

1st waktu SPM 2009, 2nd tahun 2010 time kat Jordan & 2011mengulang kembali tahun 2010. Nak kata tak sedih tu, menipu sangat la kan. Jauh dari family. Dengar takbir pon sayu je rasa. Tapi alhamdulillah ada masyarakat Melayu kat sini @ kawan-kawan semua. So, tak la sunyi sepi je kan. 

Btw, hari ni saja ada 5 jemputan open house. Huhh. Macam taw-taw je yang kita malas masak hari ni. Kehkehkeh. So, sekarang tgh prepare perut untuk dipenuhkan. Jom serbu!

p/s - Benda yang tak best nya ialah pagitadibangunlambatmakaterlepassolatrayahuhuhu.

Salam Aidiladha 1432H
kullu 3am wa antum bikhoir


Tuesday, November 1, 2011

Penat Fikir Nak Letak Tajuk Apa.

Salam Zulhijjah.

Lama dah tak update blog. Ni semua gara-gara kemalasan melampau, exam, & no idea at all. Sekarang dah buat calobration dengan seseorang pulak dalam satu blog tu. Haish. Makin bertambah la kerja. But it's not the priority. Of course la study priority utama kan. *Nak-nak pulak belajar subjek yang selalu buat blood pressure meningkat. Huhu*

Tetibe dapat semangat baru nak post entry. Tapi tak tahu nak cakap pasal apa (?)

Actually, tadi tetibe rindu kat kawan sorang ni. Dia sedang buat prep kat KMB. 2 tahun. Then, insya Allah akan fly next year, I guess. Waktu mula-mula isi borang MARA dulu, dia ingat sy pilih medic Europe. Kalau boleh nak sama-sama. Tapi sy pilih Middle East & dia pilih Europe. Sedih jugak la bila dikenang kembali.

But then, masing-masing dah pilih jalan masing-masing kan. Takdir masing-masing. Yang Allah dah tetapkan yang terbaik untuk masing-masing. *Apahal banyak masing-masing ni. Gosh*

So, try la jugak untuk terima ketentuan tu. Tapi still susah lagi kot. Dah masuk tahun 2 kat sini pon rasa macam =_=". Paham kan? Tension + tak suka + masih terfikir ‘kenapa aku datang sini???’ + aarrrggghhh!!!

Haa. Macam tu rasa dia. Tak baik kan. *istigfar*

Masih cuba, cuba dan terus mencuba untuk suka + sayangkan arab & Jordan. Yeah. Jgn lupa medic sekali. Huhu. 

Tak paham jugak kenapa tulis benda-benda mcm ni. Tapi nak delete macam malas sebab dah penat tulis. Yang pasti ini entry luahan perasaan.

Wednesday, October 12, 2011

JJCI 4 - Amman (Colosseum Rome & Masjid Biru)

Actually selalu je pergi Amman - untuk shopping. Tapi kali ni berilmiah sikit sebab pergi tengok tinggalan sejarah. Colosseum Rome. Ilmiah la sangatttt kannnn. Tangkap gambar sepam dua pastu balik lah.

Zati, Sakinah, saya, Farah dan Asma'

Colosseum tinggalan Rome.

Boleh nampak kawasan penempatan sekitar colosseum.






Cuma yang menarik pasal colosseum ni ialah ia dibina oleh Rome. Dan kalau tengok semua binaan colosseum ni, semua berada di kawasan bawah berbeza kalau Islam, mostly binaan berada di kawasan tinggi. So, nak cakap nya Rome ni suka orang tengok kehebatan dia. So, bila dia binaan yang berada di bawah, semua orang yang berada di atas even di luar colosseum dapat lihat dia. 

Bahasa Rom maybe.

Kalau tengok movie zaman dulu, baju diaorang sebijik baju ni kan.

Lepas jalan-jalan, cari makan.

Nyum-nyum. Nasi Arab.

Masjid Biru. Terletak di tengah-tengah balad.


Time ni orang solat Jumaat. Penuh sampai ke luar masjid.

On the way balik tu bergambar dengan baby Arab ni. Ambil berkat (?) Haha.


Friday, July 29, 2011

Ramadhan Kareem

Assalamualaikum muslimin & muslimat sekalian.

Pesta ibadah - IniAnwarHadi
(best taw video ni!!!)

Tak lama lagi bulan yang paling ditunggu-tunggu umat islam akan tiba. Haa. Tahu tak bulan apa? Of course la semua tahu kan.

Diriwayatkan dari Abu Hurairah ra: bahawa sesungguhnya Rasulullah saw pernah bersabda, “Sungguh telah datang kepadamu bulan yang penuh berkat, diwajibkan atas kamu untuk puasa, dalam bulan ini pintu syurga dibuka, pintu neraka ditutup, syaitan- syaitan dibelenggu. Dalam bulan ini ada suatu malam yang nilanya sama dengan seribu bulan, maka barangsiapa diharamkan kebaikannya ( tidak beramal baik didalamnya), sungguh telah diharamkan (tidak mendapat kebaikan di bulan lain seperti di bulan ini).” ( Hr. Ahmad )

So, apa persedian rakan-rakan untuk menyambut bulan yang mulia ini? Kalau time exam, kita semangat pulun, buat  persediaan terbaik , maka, time bulan Ramadhan ini pon kena la macam tu jugak. Kita nak dapatkan yang terbaik untuk bulan ni. Jadi kena la ada persediaan dan perancangan apa yang nak dibuat dalam bulan ni.

Apatah lagi barangkali Ramadhan kali ini akan menjadi ramadhan yang terakhir buat kita. Maka,wajarlah kiranya kita meng’grab’ semua kelebihan yang ada dalam bulan ini. *skema giler ayat*

Buat amalan wajib bersungguh-sungguh.
Mempertingkatkan amalan-amalan sunat. eg baca quran, solat sunat, solat terawih.
Memperbanyakkan zikir.
Kurangkan perkara-perkara yang boleh membawa kepada makruh puasa. eg tidur banyak.
Mengisi masa lapang dengan sebaiknya.
Bersedekah.
Dan macam-macam lagi kan.


Semua orang tahu bahawa dalam bulan Ramadhan ni, pahala amalan kita akan berlipat kali ganda. Maka, jangan sia-siakan peluang keemasan ni ! Allah dah bagi kepada kita satu bulan yang khas untuk hambanya beibadah. (bukan bermaksud bulan lain kita tak beribadah tapi bulan ramadhan ni special taw!) Jadi, grab la sehabis-habisnya.

Sudah tiba masanya kita menjadi lebih peka dalam hal ni. Bukan lagi jadi macam time kecik-kecik dulu. Bila bulan puasa dah fikir raya. Huhu. Of course la kita kena ubah cara pemikiran kita sekarang kan. Antara Ramadhan & Syawal, utamakan Ramadhan dulu. Insya Allah, kita akan dapat satu kepuasan  dan keuntungan yang kita jarang dapat rasakan pada bulan-bulan yang lain.

Lastly, SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN KAREEM. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik daripada yang sebelumnya. Insya Allah.



Tuesday, July 12, 2011

Penat

Penat.
Letih.
Lelah.
Tak larat.
dan segala yang bersamaan dengannya.




Pergi main jauh-jauh. Sigh.


p/s - Main dengan hati memang penat.

Saturday, July 9, 2011

Spring Break 2011

Assalamualaikum.

Sebulan dah menghilang. Ke mana pergi nya gerangan tuan punye blog? Ke Malaysia la. Huhu. Sebulan holiday daripada segala jenis buku, sebulan jugak holiday dari tulis sebarang entry. Hendak buat macam mana. Wifi kat rumah buat problem pulak. Guna comp umah umah boleh je, nak connect dengan laptop, jadi problem. Tak dapat lah den nak mengupdate nya. Sebab tak suka update gune comp rumah. Guna laptop sendiri best sikit.

So, entry kali ni, cerita pasal holiday hari tu je la. Kire ni cerita basi la. Huhu.

For  this spring break, i went back to Malaysia. Ahhh..really heaven! Home sweet home. After about 8 months struggle in my studies, lastly i came back to Malaysia. Of course la nak jumpa orang tersayang. Rindu tawwww.

Happy giler kot dapat jumpa my family especially adik ‘kecik’. Hehe. Jumpa tok & wan. Mak cik pakcik, sepupu sepapat. Tapi tak sempat nak jumpa semua. Rasa-rasanya maybe baru 15% kot yang jumpa cuti baru ni. Yang lain, time summer break la kot. Eh? Summer break?

Cehh konon buat tak tahu. Padahal tahun ni balik malaysia 2 kali. Memang la anak manja. Opsss. Hehe. Tapi ada je yang lagi manja ok. Balik 3 kali ye. Diulang tulisan, 3 kali. Pehh.

For the 1st time cuti ni, tak pergi mana-mana pon. Just duduk rumah, memasak, pergi kenduri, layan adik, ajar adik, jmpe kawan, jumpe sedara mara. Tu je la. Makan, tido, makan, tido pon tak dilupakan jugak. Huhu.

Harap cuti akan datang diisi dengan lebih bermanfaat. Banyak sikit aktiviti kot sebab time tu raya aidilfitri. Ehm, sampai sini aje la. I’ll stop here. Ktatabyeassalamualaikum.


Saturday, June 4, 2011

Counting Days

Assalamualaikum.


Counting hours days untuk balik ke Malaysia. Tak sabar dah rasenye. First time balik after 8 months 2 weeks 5 days dah tak jejak kaki ke Tanah Melayu. Woha! 


Kali ni pulang sebagai anak perantauan. Cehh wahh. Selama ni kalau tak balik rumah pon about 2 months je. Time SPM dulu. Tapi sekarang about 1 year!


Bag dah packing semua. Esok bertolak pagi-pagi. Flight insya Allah pukul 4.30 petang 5th Jun. Dijangka tiba 2.00 petang 6th Jun. Cer kira sikit bape jam dalam plane. Pehh. Sah sakit tengkuk, sendi, urat, muscle. Huhu.


Haa. Sy dah bagitaw tarikh masa semua ni bukan saje-saje yeeee. Mai la datang sambut buat rombongan Cik Kiah. Bawak banner segala bagai ye. Gempak sikit. Kehkehkeh. 


Doakan sy selamat pergi dan selamat tiba. Cuti 27 hari je. Student Malaysia yang belajar kat Malaysia pon cuti sem 3 bulan. Yang kitaorg duk jauh-jauh 2 hari perjalanan pon cuti bapak pendek. Huhh. Sabo je la.


Ok la. Nak pi kemas bilik pulak. Lepas tu nak mimpi Malaysia. Yeaahhhhh! Tak sabarnya!!!!

Sunday, May 29, 2011

Penat & Letih & yang sinonim dengannya

Huhh. Penat-penat. Ni semua final exam punye pasal. Start dengan ANATOMY, HISTOLOGY, ORGANIC CHEM. Semua subjek gaye nak membunuh je. Nasib baik ENGLISH baik sikit. And hopefully for the last paper, PHYSIOLOGY, hope you will be kind to me. Baru I sayang you lebih taw.

Lepas habis exam organic chem petang tadi, kitaorang satu batch pergi ambil gambar ramai-ramai. Batch 10/11 Medicine and Dentistry. Tapi gambar tak de lagi. Kalau dah ada, sy upload k.

Tu je nak tulis. Dah la. Tak berapa ada mood ni. Nak tido lah. Merajuk dengan OC. K bye-bye. 

p/s - Budak dentist dah habis exam. Serius jeles. Budak Medic, 2hb baru habis. Then, merdeka!! yahoooooo!!!!!

Friday, May 27, 2011

Dah Tua Dah Awak

Tepat 12.00 tengah malam, 28 Mei 2011, genaplah 91 19 tahun umur dia ni.


"Selamat Ulang Tahun Kelahiran!!!"

*percikan bunga api * boom boom boom kebabowww*

ni untuk awak. tak dapat den nak mengepos nye. cilok dari google saja lah.

Semoga
|
|
|
Amalan bertambah seiring dengan peningkatan umur.
Dipanjangkan umur.
Dimurahkan rezeki.
Mencapai cita-cita & impian dalam hidup.
Dapat jodoh yang baik + solehah  + comel + rajin + bijak pandai.
Cepat kawen *wink wink* hehe.

Tak tahu la kenapa rajin sangat nak buat entry khas untuk awak ni. Tak percaya? Ye untuk awak la. Sapa lagi kalau bukan awak. Nak tahu kenapa?

Sebab nye awak antara kawan yang baik dengan saya. Saya ada ramai kawan baik. Tak terlist taw. Awak pon kenal diaorang dan ada jugak yang awak tak kenal. Tapi antara ramai-ramai tu, awak ni macam lain skit. Nak taw kenapa? Nanti sy bagitahu. Hihi

Tu satu. Yang kedua, sebab awak selalu ada time sy sedih, down, tension,  rase nak balik je rumah,  rindu kat Malaysia, kawan-kawan, makanan ; time sy rase nak luah perasaan tapi tak tahu nak cakap kat sape.

Thanks ye awak. Ada ketika sy happy & sedih.  

Btw, lupa nak cakap yang AWAK DAH TUA! Dan yang penting, sy muda lagi. Kikiki.

p/s - Draft 3 hari yang lalu. Semangat kan sy. ^_^
p/s - Huhh. Kat sini belum 28th lagi. Still 27th tapi kat Malaysia dah 28th. 
p/s/s/s - Teringat kata-kata kawan, 'Ucapkanlah terima kasih kepada ibu kita yang telah melahirkan dan membesarkan kita selama kita hidup di atas muka bumi ni'. & I really do that for my 18th birthday ok. (bukan nak menunjuk, riak sikit je. Kehkehkeh)

Tuesday, May 24, 2011

There Is No Reason To Say 'NO'

Choose ; Heaven or hell?

Do you agree??? Why must we say ‘NO’ to do good and great things? As we already know that it will give us a lot of benefits.

For example, most of the people give a lot of reasons when it comes to religious thing. There is no reason for you to say no to Allah orders.

“O mankind! Do your duty to your lord, and fear (the coming of) a day when no father can avail aught for his son, nor a son avail aught for his father. Verily, the promise of allah is true: let not 
then this present life deceive you, nor let the chief deceiver deceive you about Allah.”

“Wahai sekalian manusia, bertaqwalah kepada tuhan kamu, dan takutilah akan hari (akhirat) yang padanya seseorang ibu atau bapa tidak dapat melepaskan anaknya dari azab dosanya, dan seorang anak pula tidak dapat melepaskan ibu atau bapanya dari azab dosa masing-masing. Sesungguhnya janji Allah itu adalah benar, maka janganlah kamu diperdayakan oleh kehidupan dunia, dan jangan pula kamu diperdayakan oleh bisikan dan ajakan syaitan yang menyebabkan kamu berani melanggar perintah Allah.” (Al-Luqman, 33)

Allah is merciful to us and would not let us fall into condusion. He gives us the best guidance. He tells us all we need to know in order to live a happy life. Most importantly, he tells us what is our true goal in life and the reason that this world is created. 

This means that we must obey Allah(swt) and worship him. This is the reason for which we have been created. Refer 2:30 and 51:56. Allah does not need any food or help from us. He is the one who gives food and help. He gave us everything that we have, He wants us to be good so as to deserve his rewards. This must be our main goal in life. All other goals should be secondary and supportive for this great goal.

So, ask your iman.?Why must we say no?

Wednesday, May 18, 2011

Result Sudah Keluar!

Cuak...cuak..cuak..


Result matrik dah keluar. Walaupon sy bukan budak matrik tapi sy tetap risau. Kena tunggu Sabtu ni baru taw. 


Hope dapat ok. PNGK 3.5 & above. Doakan ye!

p/s - Kalau tak faham, buat-buat faham ye. 
p/s/s - Esok exam Anat!!!! Banyak lagi tak bace. Doakan sy ye :)


update - Alhamdulillah result UPU baru ni dapat UMP. Memang nak sangat dapat kos & uni tu. Tahniah! :)

Monday, May 9, 2011

Detik-detik Pemergian Rasulullah


Tengok banyak kali pun tetap meleleh-leleh air mata. Korang tengok la sendiri ye. Semoga menambahkan lagi kecintaan kita terhadap Rasulullah SAW. Rasulullah nak wafat pun masih lagi teringat kat umatnya iaitu kita. Kita pulak macam mana? Kalau dah nak mati, opkos la tak teringat kat orang lain dah. Tepuk lah hati di dada, tanya iman masing-masing. 

Selamat menonton dengan mata hati.
Renung-renungkan dan selamat beramal.

p/s - Nak sambung nangis. Sob sob sob.

Saya Sayang Mama Saya.

Selamat hari mama kepada mama saya yang tersayang.
Selamat hari ibu kepada ibu-ibu.
Selamat hari mak kepada mak-mak.
Selamat hari mummy kepada mummy-mummy.
Selamat hari ummi kepada ummi-ummi.
Dan semua-semua lah tak kira la apa jenis panggilan.

I LOVE U MAMA.

time ni hari raya tahun 2010. kat umah tok & wan. mama tengah tengok tv time ni. muda tak mak saya? hehe

Terima kasih mama atas segala yang mama dah buat untuk akak dan adik-adik.
~ Tolong ngajar ngaji, ngaja Bahasa Melayu, ngaja yang PPSMI. Huhu.
~ Tolong masakkan. *Semua sedap-sedap. Nanti akak balik, tolong masak lagi ek. Hehe*
~ Tolong basuh baju.
~ Tolong ironkan baju.
~ Tolong kejut subuh.
~ Tolong doakan akak setiap masa.
~ Tolong jahit baju.
~ Tolong bagi duit belanja.
~ Tolong jaga akak time sakit.
~ Tegur akak time akak buat salah.
~ Tolong pujuk kalau akak nangis or merajuk. * Sekarang dah kurang dah*
~ Share masalah sama-sama.

Dan macam-macam lagi la. Tak terlist dah. *Apahal semua start dengan huruf T ni. Satu je yang start huruf S. Huhu*

Thanks mom. You are the dearest mom. Akak sayang mama sangat-sangat.

To my adik and abah, jaga mama elok-elok. Akak duduk jauh. Nanti akak balik, akak pulak tolong jagakan ye. Hehe.

Akak doakan mama bahagia dunia akhirat. Cepat-cepat tunaikan haji bersama abah ye.  Semoga sentiasa di bawah rahmat - Nya. Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.




p/s - Balik nanti baru claim hadiah k. ^_^
p/s/s - Entry ditujukan juga kepada bakal mak mentua. Kikikiki.
p/s/s/s - Abah jangan merajuk pulak. Nanti untuk abah, akak buat yang lain ye. Peace!!

Thursday, May 5, 2011

Bila Internet Connection Asyik Buat Hal...Huhhhh

Hai pakcik GOOGLE!!!!

Syarikat Orange di Jordan. Macam TM kat Malaysia la lebih kurang.

Ni nak membebel sekejap ni. Aish. Tension tension. Elok-elok baru habis exam, nak enjoy kejap pon tak boleh. Ni internet punye pasal la ni. Buat hal pulak. Bikin panas saja. Huhu.

Actually, semalam adalah last paper for midterm exam iaitu ANATOMY LAB yang antara-semua-subjek-ni-la-yang-paling-tak-berapa-nak-buat-baik-dengan-saya. Redha je la berapa markah pon. Huhu. Tak nak fikir dah. Kalau tak empatpulohhari empatpulohmalam  tak boleh tido.

So,lepas habis exam, kite enjoy!!!! Tapi malang sekali, disebabkan IRBID ni bukan lah macam KL yang ada berlambak shopping complex tu, so, nye dengan berat hati, layan movie je la. Segala jenis movie dalam hard disk tu semua dah layan. So, layan kat youtube je la. Tapi internet ni, tak boleh tengok orang senang sikit. Time orang nak dia, dia buat hal la pulak. Huhu. Dah la sekarang awal bulan. Laju je internet dia. Memang best giler la. Tapi kalau internet buat hal macam sekarang ni, perkataan best tu pon hilang. Yang tinggal giler je. Huhu.

Ni nasib baik ok skit. Kalau buat hal lagi, siap la. Kerat 18 baru taw!! Jangan main-main. Huhu.

p/s - Syok tengok CUN. Smooth je. Tak payah tunggu loading lama-lama. Haa, macam ni baru i sayang. Hehe. ^_^

Friday, April 15, 2011

Sekolah Itu.

Bila mengimbau kenangan lama, kadangkala memang akan mengalirkan air mata. Samada air mata gembira, sedih, terharu dan sebagainya. Memang best mengimbau kenangan. Dalam ketawa ada duka. Dalam duka ada lara. Dalam duka ada ketawa. Dalam ketawa ada lara. *apasal asyik ulang perkataan ketawa, duka dan lara ni?*

Haa. Tak tahu la macam mana tetibe teringat kat sekolah tu. Start masuk sekolah tu smpai la keluar dari sekolah tu. Seriously I miss it damn much. Sangat-sangat rindu. Semuanya. Kawan yang sweet, cikgu yang cantik dan hensem, warden yang garang dan asyik nak denda je kerjanya, blok sekolah & asrama yang boleh tahan la cantiknye, DEMA (stands for Dewan Makan), blue house (tak paham takpe. Org tertentu je paham), pakcik jaga (?), tapak perhimpunan, dan macam-macam lagi la. Memang tak ter-list. (korang rindu tak? Kalau rindu, sila angkat tangan macam saya. Lalala~~~)

Tak sangka dah 3 tahun lebih dah tinggalkan sekolah tu. Macam-macam kenangan walaupun sekejap je kat situ. Time nak pindah memang sedih. Dah masuk sekolah baru pon teringat lagi. Sampai mimpi-mimpi. Dasyat betul penangan sekolah ni. Even my parents pun tertanya-tanya apasal la anak dia yang sorang ni susah sangat nak tinggalkan sekolah tu. Padahal time form 1 & form 2 beria nak pindah.

Teringat dialog dengan my BESTY,

Dia : Haa. Tu la. Time form 1 & form 2 beria nak pindah. Siap call tiap-tiap hari lagi nak mintak pindah. Sekarang doa dah termakbul dah Shidah. Tak nak plak pindah.(dia perli sambil dia pun nangis. huhu)

Saya : sob….sob….sob...(dah tahu orang sedih, nak perli-perli lagi.huhu)

24/1/2008 KHAMIS
Parents datang nak bawak balik. Siap my mom call ustazah tadika lagi pujuk sy supaya pindah. My dad bengang dah tu sebab hajat dia nak bawak balik anak dia ni tak kesampaian.

25 /1/2008 JUMAAT
Sok nye datang lagi. Pergi ke hostel, mintak dari warden nak bawak balik. Tapi anak dia ni pergi nyorok satu asrama supaya tak kena bawak balik. Last-last warden pun berpakat dengan dengan my parents kasi bawak balik. Bertuah betul la warden. U taknak masuk pakatan i ke? Huhu. Sepanjang dalam kereta asyik nangis. Adik-beradik dah ketawa terkekeh-kekeh sebab akak dia nangis. *dalam hati, ‘Siap la balik nanti. Akak cubit-cubit. Baru tahu sakit’ gelak jahat tapi dalam hati je la*

31/1/2008 KHAMIS
Dah confirm kena pindah. Sepanjang minggu asyik nangis je. Pandang hostel nak nangis, pandang makcik dema pun rasa nak nangis sebab dia masak sedap sangat (ye ke?). Tapi yang best nya time tu, cikgu bagi homework pon tak yah buat sebab dah nak pindah kan. Huhu.

12 /2/2008 SELASA
Masuk sekolah baru. Sedih. Muka tak senyum langsung sampai ada sorang cikgu tu tegur, ‘Kenapa muka masam je? Kena paksa masuk ye. Tak pe. Mula-mula mamang tak suke, lama-lama suka la‘
Pastu senyum je la kat cikgu tu sebab kena paksa dengan abah. Huhu.

HARI LAST DI SEKOLAH BARU
Sehari lepas habis SPM, packing barang nak balik. Tak tahu kenapa nak pindah kali ni tak sesedih time pindah dari sekolah itu. Maybe sebab kenangan di sekolah itu lebih banyak dari sekolah ini. Tapi kenangan tu tetap ada.

Tapi apa-apa pun, tetap bersyukur sebab Allah letakkan saya di sekolah itu dan di sekolah baru ni. Allah knows the best, rite. Tapi entry ni khas untuk sekolah itu. Kepada kawan-kawan sy yang pernah bersekolah di sekolah itu, sy nak cakap….sy rindu kamu semua. Rindu dengan ukhwah kita, makan sama-sama, gaduh sama-sama, kena denda sama-sama *sebab bising time tengok World Cup*, tazkirah ustaz ustazah, semuanya lah. Walaupun ada perkara yang kita tak suka dengan sekolah itu, tapi sekolah tu yang banyak mengajar kita kan. Dan walaupun semua dah jauh terpisah dan ada hala tuju masing-masing, semoga persahabatan tetap kekal abadi. *sorry la ter-feeling. Kalau cakap pasal ni, memang selalu feeling habis. Huhu*

Btw, kepada adik-adik yang tengah belajar kat sekolah itu, grab la semua yang ada kat situ. Bila dah keluar nanti, korang akan rasa apa yang kitaorang pernah rasa. Menyesal sebab tak ambil segala yang berharga kat sekolah itu.

Cukup la sampai sini. Panjang pulak menulisnya.

Sekolah itu

Kredit to Yusrina Yunus

Asyik blok baru je. Gambar blok lama tak de sebab blok baru cantik sikit untuk diambil gambar. Cehh memilih.

SMKA Tengku Ampuan Hajah Afzan Pahang. SMKA yang mempunyai nama yang paling panjang tu sekolah ni la.

Wednesday, April 13, 2011

Musim Loya & Muntah



Di toilet

Uwekk. Uweekk. *loya-loya dan muntah* 

Di hospital
"Anda disahkan pregnant 2 bulan." *pengsan*
_______________________________________________________________
Ok. Stop there. Situasi di atas tiada kena mengena dengan penulis juga samada dengan yang telah hidup mahupun yang telah mati.

Tapi tajuk entry memang berkait ye. Rasa nak muntah + loya + nak pengsan sebab PHYSIO, ANAT, HISTO, OC & ENG. Dan di stresskan disini bukan disebabkan mengandung or what-so-ever. Di baca nya my mom, sah pengsan empatpuloh hari empatpuloh malam, terus tempah flight datang sini. Huhu.

Haisshh. Tadi baru lepas satu bebanan. Next week datang lagi. Makkkk, nak balik!!!! Huhu. Serius penat beb. Lepas keluar mulut buaya, harimau pulak nganga mulut nak terkam. Ni lah kehidupan sebagai pelajar. Makin lama, makin susah. Nak tido lena sikit pon susah. Asyik teringat exam je. Tapi result pon tak hebat mana. Hadoiii.

Tak guna jugak asyik mengeluh je. Sekali sekala tak pe jugak kan. So, memang kena tampar manja-manja pipi ni agar berpijak di bumi nyata. Nak dapat sesuatu bukan senang. Perlukan daya usaha dan tak putus asa. Walau dalam apa jua keadaan. Kalau nak mengorat anak dara orang sanggup merentas benua, meredah lautan api, tak kan belajar sikit tak boleh. Huhu. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. *Wahhh. Tak sangka masih ingat peribahasa melayu!*

So, kepada kawan-kawan yang  tengah exam sekarang, good luck to all of you. Do your best. Allah pandang usaha bukannya keputusan. Tapi mak bapak pandang keputusan. Ye dak? Huhu. Good luck jugak kepada diri sendiri. Sabar la exam setiap minggu pon. Orang lain pon macam  tu jugak. Hope masih diberi kekuatan untuk bertahan selama 6 tahun disini.*Sob sob. Nak nangis pulak rasa bila kenang lama lagi nak duduk sini*

Hidup perlu diteruskan. Chill la. Hidup biar sedap!