Monday, January 31, 2011

Winter Break 2011 - Mesir part 2

3. Masjid Amru al-Asr

Masjid ni masjid pertama yang dibina di benua Afrika. Kemudiannya, menjadi pusat pemerintahan Amru al Asr. Seorang sahabat nabi yang sangat hebat.Time ni kitaorang singgah solat dan makan kat depan masjid tu :D
*part makan yang best tu. Biasa la orang kuat melantak. Huahuahua*

pintu utama masjid

ukiran nama Allah pada pokok. cantik kan?

depan masjid
nampak bas oren tu?haa, tu la bas kitaorang4. Pyramid Giza

Kat sini ada 3 piramid yang paling famous. Pyramid khufu, pyramid khafre , pyramid menkaure.

Pyramid yang terbesar dibina ialah pyramid khufu. Dibina tahun 2690 SM. 2.5 juta batu kot digunakan. Dah la batu-batu dia size bapak gajah *over*. Tapi serius memang besar dan berat kot. 1 batu = 11 tan. Pehh.

Pyramid ni ambil masa 20 tahun untuk disiapkan. Dan semua batu-batu tu diambil dari Aswan (1000km dari lokasi binaan pyramid ni). Tiada simen / paku  untuk sambungkan batu-batu ni. Tapi sampai sekarang masih berdiri kukuh. Dan sampai sekarang masih tiada siapa yng dapat tiru cara pembuatan ni. Dikatakan jugak pyramid dibina di Giza sebab lokasi dia yang sesuai untuk bina binaan yang sangat kukuh macam pyramid ni. *semua belajar sejarah kan, mesti taw punya*

Pyramid kedua, pyramid khafre tu. Dibina  400 tahun selepas pyramid khufu.
Pyramid ketiga, pyramid menkaure, dibina pada tahun 2600 SM. Tak taw mana satu yang besar dari sapa. 


Sekitar pyramid besar gedabak tu, ada jugak pyramid cenonet tepi-tepi tu. Tapi tak dipandang oleh para pelancong mahupun orang Mesir sendiri. Huahuahua. Kalau nak taw, firaun = raja mesir yang zalim sahaja yang ada pyramid ni. Ataupun jenis yang ada banyak tentera. Kalau yang jenis baik-baik tu (ada ke yang baik?),yang tu tak de pyramid.

tiket masuk. 60 L.E

aaaahhh. sejengkal je pon. 

pemandangan jauh dari atas basmegah berdiri


barangan yang dijual sekitar piramid tu. cekik darah habaq hang!5. Sphinx

Yang ni memang famous la kan. Yang macam kepala singa tu. Tapi sebenarnya gambar firaun tu. Meh sini nak tumbuk muka hang!


macam semut pulak manusia-manusia yang kat bukit tuBERSAMBUNG....

No comments:

Post a Comment