Tuesday, May 22, 2012

Nasi Kerabu Marvellous Super Delicious! Version Perantau

Sekarang semua orang nak jadi masterchef kan. I pon nak jadi jugak. Masterchef Irbid sudehhh. Walaupon layak untuk join Masterchef Malaysia, tapi takpe lah, saya dah tolak awal-awal sebab nak bagi peluang Ezani menang.*berangan lebih*

Pagi tadi pergi pasar beli barang untuk masak. Kempunan nasi kerabu sebenarnya. Hari tu pernah buat tapi tak berapa jadi, sebab bahan tak cukup. Biasa la first time kan. So, kali ni, kita buat yang menjilat jari punya.

Resepi nabi kerabu ni berlambak dekat Google tu. Cari je tapi sebab ni edisi perantau spesel, sy tuliskan la jugak resepi nye. Faham-faham je la bunga kantan, daun kesum bagai tu takde kat negara selain Malaysia, so dalam resepi ni  tak digunakan. Sangat simple, ringkas tapi sedap!



1. Nasi
- Beras
- Air yang secukupnya
- Pewarna biru
- Daun pandan *Optional. Untuk bagi wangi nasi tu. Tapi kalau takde pun, tarak masalah.



Cara-cara nak masak nasi semua orang pandai kan. So, tak perlu nak bagitahu dah la ye.

2. Kuah sambal lemak.
- Bawang besar - blend
- Bawang putih - blend
- Cili kering - blend
- Santan / susu cair
- Air secukupnya
- Asam keping
- Serai - blend *optional. kalau ada boleh masukkan.
- Garam & gula
*Kuantiti bergantung kepada bilangan orang yang nak makan. Pandai-pandai la adjust. Saya tak sukat pun, ikut sedap rasa je.


Mula-mula tumis bawang besar dan bawang putih yang dah di blend. 
Bila agak kekuningan *tanda dah masak*, masukkan cili kering yang dah di blend. 
Next, masukkan susu cair/santan dan air. Kacau sehingga mendidih. 
Lastly, masukkan gula, garam dan asam keping. 

Lagi pekat kuah tu lagi sedap. Depends nak cair atau pekat. Kalau nak bagi warna kuah ni lebih mengancam yakni merah memukau(?), boleh masukkan cili serbuk.

3. Ayam goreng
- Ayam yang dipotong
- Kunyit
- Garam
*Saya guna ayam sebab kat sini susah bebenor nak cari ikan.


Ni semua orang tahu cara menggoreng. Small the pieces.

4. Kerabu / ulam-ulaman
- Kobis - dicincang halus
- Kacang panjang - dipotong kecil
- Timun - dicincang halus
*Daun kesum, bunga kantan tu semua tu takde kat sini. tapi kalau sesiapa ada, boleh masukkan.



Gaulkan semua bila dah siap potong.

5. Kelapa goreng
- Kelapa parut


Gorengkan kelapa parut di atas kuali dengan api yang kecil supaya nanti tak hangit. Tak perlu guna minyak.
Sentiasa gaul-gaulkan kelapa ni sebab kalau leka sikit, hangit la yang berada kat belah bawah tu.
Goreng dengan penuh kesabaran ye. Sekejap je pon.

6. Budu
- Budu
- Hirisan bawang besar
- Limau nipis - diperah
- Cili kecil - dipotong kecil

Biasa makan dengan budu ni. Feeling kelate sikit kan. Tapi time ni saya takde stok, so tak buat lah. Kalau ada, boleh buat. No prob.


Tadaaaaaaa. Dah ciap dah Masterchef Shida masak :)

Selamat memasak. Senang je nak buat ni. Tapi orang lebih rajin beli dari masak sebab dia banyak sangat bahan yang perlu disediakan. Tapi dalam resepi saya ni, dah ringkas sehabis mungkin dah. Ni pon sebab takde bahan. So, rajin-rajin la masak ye. Lebih puas hati :)

No comments:

Post a Comment