Monday, March 7, 2011

Scholarship

Result SPM tak lama dah nak keluar. So ramai la junior-junior dulu telefon, msg, mms, email, fb dengan saya sebab nak tanye pasal scholarship. Asyik kene interview je. Time nak apply scholarship dulu, dah kene interview dah. Now, kene interview dengan junior-junior pulak. So, disebabkan sekarang ni makin bz, x sempat nak jawab semua soalan korang. Senang-senang, letak dalam blog je la. Korang baca la ramai-ramai ye. Huahuahua.

Tak tahu nak start dari mana. So, senang-senang buat rentetan sejarah la ye. 1st of all, bagi mereka-mereka yang sedang tanam anggur dekat rumah menanti result spm, lebih baik la anda semua merajinkan diri buat research dari internet dan cari bahan-bahan maklumat pasal scholar yang korang nak mintak tu. For example, MARA, JPA, PETRONAS, TM BERHAD, MAXIS etc. Even bosan-tahap-mati baca segala visi misi diaorang tapi benda-benda tu la yang penting sebenarnye. Tak pasal tetibe dia tanye time interview, tak ke muke macam ayam berak kapur je nak jawab nanti kalau satu habuk pon tak tahu. Ada hati nak mintak scholar. =_='



promo promo ...!!!   
The next step is, korang interview la mereka-mereka yang dah berjaya dapat duit free scholar tu. Tanye diaorang macam korang tu interviewer. Haha. Mintak pendapat dan nasihat diaorang. Sebab diaorang kan dah lalui saat-saat tersebut.
3rd, bila dah dapat result spm, bincang la dengan family nak ambil course apa dan cepat-cepat isi boring online tu. Kalau terlepas, memang nangis tak berlagu la. Nak undur balik pon tak boleh. IMPORTANT-kalau MARA dan JPA, within ONE WEEK je tempoh masa untuk apply. So, jangan fikir lama, cepat-cepat apply taw.
Kalau dipanggil for the short listed, prepare la yang terbaik seolah-olah korang nak SPM. Kalau SPM, bersaing atas kertas. Kali ni, bersaing secara depan-depan *mentally and physically*. Dari atas sampai bawah interviewer tengok korang taw. So,only the BEST will get what they deserved.
Apa-apa pun, dapat atau tak. itu semua ketentuan Allah. Kita usaha yang terbaik, then serahkan semuanya kepada Allah. Kalau ada rezeki, insya Allah la dapat. Kalau tak pon, Allah sebenarnye dah aturkan yang terbaik untuk kita, Jangan la menangis 40 hari 40 malam pulak. huhu.
p/s – To my juniors, jangan duk umah lepak tak buat apa. Daripada membuta saje, lebih baik datang Jordan tolong bacakan untuk saya segala jenis buku Anatomy, Physiology ni. Huhu.

6 comments:

  1. hahaha. lepak je. yang penting confident. mintak jauh2 pun, kalau ALLAH tentukan kau tak dapat. tak dapat gak. cam aku. haha

    ReplyDelete
  2. eida~Allah tahu apa yang terbaik untuk kita kan...boleh jadi apa yang kite suka tu sebenarnye buruk untuk kita...dan yang kita rase buruk tu sebenarnye,baik untuk kita... :)

    ReplyDelete
  3. apply la MARA confirm dpt punya...hehe
    amacam,ad ciri2 bakal pegawai terhormat MARA x?

    ReplyDelete
  4. Sumpahan Allah Adalah Untuk Siapa & Kepada Siapa?Mengapa?www.rosemujahid.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. adnin~ada bakat...hehe...

    prof adab~6t sy lawat ea...

    syazwani~silakan...6t de post terbaru lagi...insya Allah....

    ReplyDelete